Translate

среда, 15 мая 2013 г.

Види таблеток та лікарські форми


Усі ми вживаємо таблетки... Нехай це будуть протизаплідні, противірусні, антибіотики чи просто вітаміни. Усі ці кругленькі, овальні, квадратні штучки - ліки, але чи всіх їх можна назвати таблетками?

Таблетки (лат. Tabulettae) - тверда дозована лікарська форма, що отримується пресуванням порошків і гранул, що містять одне або більше лікарських речовин з додаванням або без допоміжних речовин або одержувана формуванням спеціальних мас. Серед таблеток розрізняють: непокриті, шипучі, вкриті, шлунково-резистентні, з модифікованим вивільненням, для використання в порожнині рота і тп.(детальніше про види таблеток тут).

Взагалі таблетки, так як і інші лікарські форми підпадають під класифікації, від яких ви і перейдемо до інших лікарських форм.


Існує кілька класифікацій, заснованих на різних ознаках лікарських засобів:

  • за хімічною будовою (наприклад з'єднання-похідні фурфуролу, імідазолу, піримідину та інші)
  • за походженням - природні, синтетичні, мінеральні
  • по фармакологічній групі - найбільш поширена в Росії та Україні класифікація, заснована на впливі препарату на організм людини
  • нозологічна класифікація - класифікація по захворюваннях, для лікування яких використовується лікарський препарат
Сировиною для отримання лікарських засобів служать:

  • рослини (листя, трави, квіти, насіння, ягоди, кора, коріння) і продукти їх обробки (жирні та ефірні олії, соки, камеді, смоли);
  • тварина сировину - залози і органи тварин, сало, віск, тріскова печінка, жир овечої вовни та інше;
  • викопне органічна сировина - нафта і продукти її перегонки, продукти перегонки кам'яного вугілля;
  • неорганічні копалини - мінеральні породи та продукти їх обробки хімічною промисловістю і металургією (метали);
  • всілякі органічні сполуки - продукти великої хімічної промисловості.
Зрозуміло що таблетки відносять до твердих лікарських форм.

Тверді лікарські форми – тип лікарських форм, що характеризуються постійністю об’єму і геометричної форми унаслідок властивостей твердості і пружності. До твердих лікарських форм відносять: брикети, гранули, драже, карамелі, капсули, олівці, мікрокапсули, мікросфери, ліпосоми, пеллети, плівки лікарські, пороша, гумки жувальні, збори, пігулки.


Таблетки зачасту путають з драже, пігулками та капсулами, чого категорично не можна робити.















Драже́ — тверда дозована лікарська форма для внутрішнього застосування отримувана шляхом багаторазового наслоювання лікарських і допоміжних речовин на цукрові гранули в обдукторах фармацевтичних заводів. Драже мають правильну кулясту форму, можуть бути покриті оболонкою із кератину, ацетилфталілцелюлози і ін. Виписують в рецептах з вказуванням кількості діючої речовини в складі одного драже.



Капсули (лат. capsula — букв. футляр, ящик) — це тверда лікарська форма з м’якою чи твердою оболонкою, що містить одну дозу однієї або більше діючих речовин. Оболонку капсул виготовляють з желатину чи інших речовин, які можуть утворювати плівку з певними властивостями.




Пігулки (рос. пилюли) — тверда лікарська форма у вигляді зпресованого в овальну форму порошку( не в круглі інакше це будуть уже таблетки).



Тепер ви точно відрізните таблетки від пігулок та капсул і вам не буде соромно в колі медично-обізнаних людей. Кому ще цікаво - ви можете переглянути повний список лікарських форму тут.




Ще одна з мотивацій для обрання майбутньої лікарської професії
(перфекционісти та люди, які здають ЗНО з української мови зрозуміють чому)

Комментариев нет:

Отправить комментарий